čtvrtek 26. ledna 2012

Den čtvrtý

 
Ngorongoro Conservation Area

čtvrtek, 12.1.2012


V brzkém ránu jsem vstali, posnídali a z kempu nedaleko Mto wa Mbu se naše tři džípy vydaly směrem k Ngorongoro Conservation Area s vyhlášeným kráterem plným divoké zvěře. V průběhu cesty jsem si ještě udělali zastávku v místní výrobně cihel, ve které pracovaly zejména starší děti, asi od věku dvanácti, možná do dvaceti let. Kolem se ještě cupitala skupinka malých černošských dětí, které spoustu z nás skoro zaujaly více jak samotná výroba cihel, takže si zasloužily spoustu sladkostí.



Tiše jsme obdivovali náročnou práci na každodenním horkém slunci, dokonce se spoustu z nich v dole pohybovalo i bez bot. Po této návštěvě už nám nic nebránilo vyrazit přímo do Ngorongoro Conservation Area. Nejdříve bylo nutné zdolat stěnu kráteru a to až do výšky 2300m n. mořem, cestou se naskýtaly nádherné pohledy dolu do kaňonu. Všude možně byly k vidění i nefalšované masajské vesnice, a když jsme se již dostávali dolu do kráteru, několik masajů, jak pasou svá stáda na okraji kráteru a dohnat je k možnému zdroji vody, avšak vstup mají povolený jen do určité části, dále by to bylo přirozeně nebezpečné.

Kráter Ngorongoro, devatenáct kilometrů široký kráter plný travnatých plání, močálů, mýtin, jezera a lesů, které poskytují domov mnoha býložravců, ale také nejhustší populaci šelem v Africe. Dohromady na celkové ploše tři sta kilometrů čtverečních žije okolo dvaceti pěti až třiceti tisíci velkých savců. Oblast tak nabízí vynikající podmínky pro pozorování zvěře. Mimo živočichy jako jsou zebry, pakoně, gazely, pštrosi, buvoli, antilopy, prasata bradavičnatá, buvolci, sloni a další, zde lze spatřit i několik vysoce ohrožených nosorožců dvourohých. Kromě těchto vzácných zvířat zde můžeme obdivovat i šelmy – nejčastěji jsou k vidění lvi, dále hyeny a šakali, někdy se objevují i gepardi či levharti.
Na dně kráteru se rozkládá mělké zásadité jezero Magadi, jehož rozloha závisí na množství srážek. Na jih od jezera můžeme najít les Lerai, rozlehlý akáciový porost, zbytek kráteru pokrývají křoviny, travnaté pláně a močály.


Nevidět žádné zvíře v kráteru Ngorongoro je snad absolutně nemožné. Hned na začátku naší cesty se všude kolem nás pásla stáda černobíle pruhovaných zeber a pakoňů, antilop, ale i gazel a sem tam kolem nich proběhla hbitá prasátka bradavičnatá. Dokonce jsme mohli několikrát spatřit i hyenu. Vždy ale samotného jedince, který sám neloví, takže jsme nebyli svědky žádného lovu. Nosorožec patří mezi ohrožená zvířata a spatřit jej není žádnou samozřejmostí. My měli ale obrovské štěstí, když se nám podařilo na jednom místě potkat dohromady 8 kusů (na jedné straně cesty pět, na druhé tři). Byl to opravdu netradiční a jedinečný zážitek. Záhy jsme dostali další tip, že by se nedaleko měl být i gepard, další z ohrožených afrických zvířat. Skutečně tam byl (ačkoliv pouhým okem byl viditelný jen nepatrně), dokonce jsme byli i svědky toho, kdy se k němu „nenápadně“ blížila hyena, aby zjistila, jestli má nějaký úlovek s cílem mu ho případně ukrást. Když zjistila, že gepard nic nemá, přestal ji zajímat a šla si dál po svých. Nedaleko od této podívané na nejrychlejší kočkovitou šelmu ležela mršina pravděpodobně slona, na kterém už hodoval značný počet supů a hyen.





Kručící žaludky byly uspokojeny na k tomu určeném piknikovém místě u menšího jezírka. Obědy jsme dostávali v tzv. lunch boxech a pokaždé nabízeli jednoduché občerstvení od každého trochu. Na obloze kroužili hladoví orli, po zemi se producírovaly perličky, sem tam kolem prolétl jasně žlutý snovač a všichni doufali, že uloví alespoň pár ždibečků z obědů místních turistů. Za jezírkem, ve kterém si lenošili hroši, se tyčila stěna kráteru, nad kterou černá mračna spustila mohutný liják. Ještě, než nás dostihl, podařilo se nám najít skupinku čtyř lvů, přičemž jeden z nich si pěkně lenošil přímo na cestě. Od našeho džípu byl na vzdálenost sotva jeden metr. Když se zvedl, dokonce se i o naše auto klasickými kočičími pohyby otřel. Za pár minut už déšť dostihl i nás, takže jsme se pomalu vydali do kempu situovaném na vrcholku kráteru. Stany byly opět připravené a nás čekala už jen večeře. Vzhledem k nadmořské výšce byla tato noc nejchladnější, jakou jsme za naší výpravy mohli mít.


Žádné komentáře:

Okomentovat